gototopgototop
crete sitia top teft
sitia-guide text image top UK

Αγία Φωτιά

Μικρό παραθαλάσσιο χωριό σε απόσταση 7 χλμ. από Σητεία προς Παλαίκαστρο. Είναι τουριστικά ανεπτυγμένο καθώς διαθέτει βίλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Έχει επίσης απίστευτη θέα προς τον κόλπο της Σητείας. Στις παρυφές του χωριού μπορούμε να θαυμάσουμε τον παλιό νερόμυλο που έχει κηρυχθεί διατηρητέος.

Άγιος Σπυρίδωνας (Κανένε)

Χωριουδάκι σε απόσταση 15 χλμ. από τη Σητεία κατά μήκος του παλιού δρόμου προς το οροπέδιο Χανδρά. Την παλιά του ονομασία (Κανένε) την οφείλει πιθανότατα σε κάποιο οικογενειακό όνομα, ενώ το σημερινό του, στον πολιούχο του χωριού Άγιο Σπυρίδωνα. Στην περιοχή αξίζει να επισκεφτούμε «του Φυγέτο το Μύλο», ο οποίος χτίστηκε το 1471 και βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με ρεματιές.

Άγιος Γεώργιος (Τουρτούλοι)

Γραφικό χωριό 14 χλμ. από τη Σητεία. Ονοματοδοτήθηκε έτσι από την Ενετική οικογένεια Turtullo. Το χωριό είναι γνωστό για την καταπράσινη εύφορη γη του και την ωραία «φλέγα», η οποία αναδείχτηκε πριν μερικά χρόνια. Στο Κοινοτικό του διαμέρισμα ανήκουν οι οικισμοί Επάνω Πισκοπή, Δραπάνοι, Σωτήρα και Βουβάλοι. Έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Είναι ακόμη η γενέτειρα του μουσικού και λαϊκού ξυλογλύπτη Μανόλη Περράκη.

Αχλάδια

Ιστορικό χωριό 9 χλμ. από τη Σητεία προς Σταυροχώρι. Παλαιότερα στην περιοχή παρήγαγαν ασβέστη με την παραδοσιακή μέθοδο των ασβεστοκάμινων. Κατά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο με την προσφορά του. Σήμερα έχουν διασωθεί πολλά αρχοντικά σπίτια. Μερικά χρόνια πριν στην περιοχή «Πλατύβολα» λειτουργεί ένα επισκέψιμο αιολικό πάρκο με 60 ανεμογεννήτριες.

Δάφνη

Γραφικό χωριουδάκι σε απόσταση 28 χλμ. από Σητεία προς Σταυροχώρι. Περιβάλλεται από περιβόλια, αμπέλια και ελαιώνες. Ένας ιστορικός πλάτανος και Κρήνη με κρύο νερό κοσμούν την όμορφη πλατεία του χωριού. Οι λιγοστοί κάτοικοί του είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Επάνω Επισκοπή

Γραφικό μικρό χωριό σε καταπράσινη πλαγιά σε απόσταση 12 χλμ. από Σητεία προς Ιεράπετρα. Λόγω του θαυμάσιου κλίματός του, το χωριό παλαιότερα φιλοξενούσε παιδικές κατασκηνώσεις και σήμερα τη Σχολή Αστυφυλάκων.

Κάτω Επισκοπή

Μικρό χωριό κοντά στο Πισκοκέφαλο. Είναι αρκετά εύφορο χωριό και τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε μια επισκέψιμη, πρότυπη μονάδα βιολογικής καλλιέργειας ελαιολάδου.

Ζού

9 χλμ. από τη Σητεία προς Κατσιδώνι βρίσκεται ο μικρός αυτός οικισμός, που φημίζεται για τη ρεματιά του με νερό εξαίρετης ποιότητας. Λόγω της γραφικότητάς του ήταν τόπος συγκέντρωσης εκδρομέων.

Κατσιδώνι

Χωριουδάκι γραφικό σε απόσταση 16 χλμ. από τη Σητεία στο δρόμο προς Καρύδι. Στο βουνό «Πρινιάς» έχουν βρεθεί απομεινάρια ιερού κορυφής. Αξίζει να αναφερθούν επίσης τα 2 σπήλαια της περιοχής, το «Γερο Σπήλιο» και το «Κάτω Πλατύβολο». Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να θαυμάσει την ανακαινισμένη κρήνη δίπλα στον δρόμο. Πρόσφατα δημιουργείται μονάδα βιολογικών καλλιεργειών και πρατήριο βιολογικών προϊόντων σε παραδοσιακό ελαιουργείο.
Ο Γ. Σπυριδάκης, ο διακεκριμένος λαογράφος και αείμνηστος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε την καταγωγή του από το Κατσιδώνι.

Κρυά

Μικροί οικισμοί 25 χλμ. απ' τη Σητεία στο δρόμο προς το Σταυροχώρι. Σε υψηλό λόφο που δεσπόζει της περιοχής με υπέροχη θέα, βρίσκεται το σημαντικό βενετσιάνικο κάστρο Monte Fοrte ή Απάνω Καστέλι που χτίστηκε τον 13ο ή 14ο αιώνα.

Λάστρος

Μικρό παραδοσιακό και γραφικό χωριό 33 χλμ. από τη Σητεία στο δρόμο προς Αγ. Νικόλαο. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή.
Στο χωριό υπάρχουν 15 εκκλησίες, οι περισσότερες βυζαντινές. Στη θέση «Αλτσί» υπάρχουν κοιτάσματα γύψου και λειτουργούν 3 λατομεία.
Είναι ακόμη γενέτειρα πολλών διακεκριμένων επιστημόνων και καλλιτεχνών όπως ο ιατρός, πολιτικός και λόγιος Μιχαήλ Καταπότης και οι ποιητές Κωστής Φραγκούλης – Ανταίος και Άρης Δικταίος (Κώστας Κωνσταντουράκης).

Μαρωνιά

Μικρό, γραφικό χωριό στη δυτική όχθη του ποταμού Παντέλη 10 χλμ. από τη Σητεία στο δρόμο προς Ιεράπετρα. Στην περιοχή βρέθηκαν λαξευτοί τάφοι και μινωικός οικισμός. Υπάρχει θαυμάσια Τουρκική κρήνη, ενώ στο παλιό ελαιοτριβείο δημιουργείται Μουσείο της Ελιάς. Το χωριό είναι γενέτειρα του οπλαρχηγού της Επαρχίας Σητείας Ιωσήφ Δερμιτζάκη , του ιατρού και πολιτικού Μιχ. Χλουβεράκη και του λαϊκού ποιητή και μουσικού Γιάννη Δερμιτζάκη (Δερμιτζογιάννη).

Έξω Μουλιανά

Γραφικό χωριό στην Εθνική οδό 16 χλμ. από τη Σητεία. Ο Αγ. Γεώργιος, βυζαντινός ναός και πολιούχος του χωριού, έχει υπολείμματα τοιχογραφιών και μια επιγραφή του 1426. Υπάρχει επίσης μια θαυμάσια διακοσμημένη Οθωμανική κρήνη. Στις μέρες μας έχει αναδειχθεί το φαράγγι του Ρίχτη που βρίσκεται στην περιοχή. Πρόκειται για φυσικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς που προσελκύει τους φυσιολάτρες.

Μέσα Μουλιανά

Κατάφυτο χωριό στην Εθνική οδό 18 χλμ από τη Σητεία. Αποτελεί σπουδαία αρχαιολογική περιοχή καθώς το 1903 στην τοποθεσία «Σελλάδες», ο Στ. Ξανθουδίδης ανάσκαψε δύο θολωτούς Μινωικούς τάφους. Στην ίδια τοποθεσία έχει εντοπιστεί και μινωικός οικισμός. Στο κέντρο του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την Τουρκική κρήνη.

Μόχλος

Μικρός και γραφικότατος οικισμός δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση 36 χλμ. από τη Σητεία (με πρόσβαση από την Εθνική οδό Σφάκα και Σκινοσέλι). Τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σταθερή τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, καθώς τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες προσελκύει πολλούς ξένους φυσιολάτρες λόγω της γραφικότητας και της ομορφιάς του.

Μυρσίνη

Μικρό χωριό σε απόσταση 25 χλμ. από τη Σητεία με υπεροχη θέα προς τον κόλπο του Αγ. Νικολάου. Στη θέση «Κάστελο» έχει βρεθεί Μινωικό φρούριο. Στο ξωκλήσι του Αγ. Αντωνίου υπάρχει το χάραγμα: 1766 Βιτσέντζος Κορνάρος, ενώ δίπλα αναστηλώθηκε πρόσφατα ένας ενετικός Τουρκικός πύργος με την ονομασία "Πύργος του Κορνάρου".

Παρασπόρι

Μικρό χωριό στο δρόμο προς Σταυροχώρι, μετά τα Αχλάδια. Στην τοποθεσία «Κάτω Βρύση», που κατοικείτο από Τούρκους βρίσκεται μια Οθωμανική κρήνη εξαιρετικής τέχνης.
www.paraspori.gr

Πισκοκέφαλο

Μεγάλο και εύφορο χωριό σε απόσταση 4 χλμ. από τη Σητεία. Από εκεί έχει την καταγωγή του ο ποιητής του Ερωτόκριτου, Βιτσέντζος Κορνάρος. Το σπίτι και ο νερόμυλος των Κορνάρων έχουν αναστηλωθεί και προορίζονται για τη δημιουργία μουσείου του Βιτσέντζου Κορνάρου. Είναι επίσης γενέτειρα του Καπετάν Γιάννη Κοντού.

Ρίζα

Οικισμός κοντά στα Κρυά, της πρώην Κοινότητας Κρυών, επαρχίας Σητείας Ν. Λασιθίου σε υψόμετρο 420 μ. Απέχει από την πόλη της Σητείας 17 χλμ. και η διαδρομή είναι Σητεία - Πισκοκέφαλο - Αχλάδια - Παρασπόρι - Ρίζα. Βρίσκεται στη ρίζα (υπώρειες) του όρους Κοπροκεφάλα, απ' όπου πήρε το όνομα («Μύσων», Α΄, σελ. 199). Πλήθος κόσμου συρρέει τον Δεκαπενταύγουστο στη Ρίζα για να προσευχηθεί στην θαυματουργή εκκλησία της Παναγίας της Γαλαχτούχας ή Γαλαχτούσας. Πήρε το όνομά της από το γάλα των αιγοπροβάτων της περιοχής που χρησιμοποιήθηκε για την αποπεράτωσή της αντί νερού όταν οι Τούρκοι εμπόδισαν την μεταφορά νερού από τους Χριστιανούς.

Ρούσα Eκκλησιά

Μικρό γραφικό καταπράσινο χωριό σε απόσταση 9 χλμ. από τη Σητεία με πηγαία νερά και μαγευτική θέα. Εξαιτίας της γραφικότητάς του, το χωριό αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

Σαντάλι

Μικρός οικισμός στο δρόμο προς τη Σίτανο σε υψόμετρο 350 μ. Από την πόλη της Σητείας απέχει 10 χλμ. Ονοματοδοτήθηκε έτσι από την τούρκικη λέξη που σημαίνει κάθισμα. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη σκιά αιωνόβιων πλατάνων και να ξεκουραστεί πίνοντας κρύο νερό από την πηγή - βρύση που βρίσκεται στην άκρη του χωριού.

Σίτανος

Μικρό χωριό στο όμορφο «οροπέδιο των βράχων» του Καρυδίου, 20 χλμ. από τη Σητεία.

Σκοπή

Μεγάλο και εύφορο χωριό στην Εθνική οδό στα 8 χλμ. από τη Σητεία. Στη Σκοπή υπάγεται η Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης του Τράχηλα που βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Στα ανατολικά του χωριού, από τη θέση «Πλατάνι» ξεκινά το όμορφο φαράγγι των Αγ. Πάντων, που πρόσφατα σημάνθηκε και αναδείχτηκε και αποτελεί ένα θαυμάσιο προορισμό για τους φυσιολάτρες.

Σκορδίλο

Μικρό χωριουδάκι στο δρόμο προς το Σταυροχώρι, στα 18 χλμ. από τη Σητεία. Πιθανολογείται πως ανήκε στην μεγάλη Βυζαντινή οικογένεια των Σκορδύλων. Εκεί υπάρχει και ο εγκαταλελειμμένος οικισμός του Αγ. Μάμα. Υπάρχει θαυμάσια Τουρκική Κρήνη που έχει κηρυχθεί διατηρητέα.

Σταυρωμένος

Μικρό χωριό με θαυμάσια θέα στον δρόμο προς Καρύδι, σε απόσταση 7 χλμ. από τη Σητεία. Η περιοχή διαθέτει πηγαία νερά, πράσινο και προσελκύει τους φυσιολάτρες.

Σφάκα

Μεγάλος οικισμός στην Εθνική οδό 30 χλμ. από τη Σητεία. Οφείλει το όνομα του στο ομώνυμο φυτό. Από το χωριό ξεκινά ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στο παραθαλάσσιο τουριστικό χωριό Μόχλος αλλά και αγροτικός δρόμος που οδηγεί στο όμορφο μικρό οροπέδιο της Μονοκαράς.

Τουρλωτή

Μεγάλο χωριό πάνω σε λόφο με θαυμάσια θέα, στην εθνική οδό προς Αγ. Νικόλαο και 20 χλμ. από τη Σητεία. Ανατολικά του χωριού ένα φαράγγι οδηγεί στη «Μονοκαρά», μικρό όμορφο οροπέδιο με "μαγατζέδες" , αμπέλια και κτηνοτροφία.
www.tourloti.gr

Τραπεζούντα

Λοφώδης περιοχή Ανατολικά της Σητείας μεταξύ Πισκοκεφάλου και Ρούσας Εκκλησίας. Σήμερα σώζεται μόνο η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Πιθανόν να πήρε το όνομα του από την εγκατάσταση οικογενειών από την Τραπεζούντα του Πόντου τον 15ο αιώνα. Το μεγάλο και σπουδαίο αυτό χωριό άκμασε τους Βυζαντινούς και Ενετικούς χρόνους. Το 1553 γεννήθηκε εκεί ο ποιητής του Ερωτόκριτου, Βιτσέντζος Κορνάρος.

Χαμέζι

Χωριό 11 χλμ. από τη Σητεία, στην Εθνική οδό προς Αγ. Νικόλαο. Στη περιοχή ανήκει το Φρούριο Λιόπετρο (Leon di Pietra) που κτίστηκε πιθανώς τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας. Η θέα από το λόφο του φρουρίου είναι μαγευτική.